Zasady umieszczania zdjęć - dyskusje

To jest to!
PawelB

Witam

Co do rozmiaru zdjęcia to zauważyłem, że strona samoistnie zmniejsza rozmiar np. z 900x do 400x by kliknąć i pojawiło się oryginalne w drugim oknie.

Dobrze, że pomyślano o 10 zdjęciach w poście bo czasem zdarzały się z posty po naście zdjęć i stronę wydłużały w nieskończoność :-/

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2008, 20:08 przez PawelB, łącznie zmieniany 1 raz.
lornetka, notes, obserwacja - wspomnienia to jest to !
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

Tak, ale zauważ, że robi to po ściągnięciu całego zdjęcia. Dlatego pomimo automatycznej zmiany na 400px, strony tak długo się ładują!

Stąd ograniczenie na 640 pikseli, jak ktoś chce pokazać większe zdjęcie, to prosimy o miniaturkę z odnośnikiem do rozmiaru oryginalnego.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
PawelB

Witam

Ok nie wiedziałem o tym. Myślałem, że robi od razu taki resize :->

Pozdrawiam
lornetka, notes, obserwacja - wspomnienia to jest to !
karol_n1

Mam też taką prywatną prośbę... a mianowicie, nie dawajcie zdjęć na fotosik.pl... Pogarsza on strasznie jakość zdjęć, mogę polecić serwer http://www.photobucket.com . Zdjęcia tam mogą mieć do 1MB ale to z pewnością wystarczy, a jakość zdjęcia jest o wiele lepsza, oraz nie ma tam bezsensowanych reklam jak w fotosiku. ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mgebczyk
Kontakt:

karol_n1 pisze:Mam też taką prywatną prośbę... a mianowicie, nie dawajcie zdjęć na fotosik.pl... Pogarsza on strasznie jakość zdjęć, mogę polecić serwer http://www.photobucket.com . Zdjęcia tam mogą mieć do 1MB ale to z pewnością wystarczy, a jakość zdjęcia jest o wiele lepsza, oraz nie ma tam bezsensowanych reklam jak w fotosiku. ;-)

Pozdrawiam
popieram, a co do kadrowania to nie zawsze samolot w pełnym kardze wygląda ładnie czasami potrzeba jest troche nieba sczególnie gdy jest ładna smuga co do ilości zdjęć w jednym poście to dobry pomysł :).
Awatar użytkownika
tommy

Witam

Jesli moge wyrazic swoje zdanie to mi sie za bardzo nie podoba... Moim zdaniem forum straci wyglad jak zamiast samych zdjec beda tylko linki albo miniaturki....A jak sa normalne zdjecia mozna elegancko ogladnac bez zbednych kombinacji :-) Do tej pory bylo dobrze i nikomu nie przeszkadzalo... A teraz ze jeden z naszych kolegow umiescil kolo 150 zdjec to od razu restrykcje moim zdaniem zbedne... Mogl nie wiedziec.. Wystarczylo Go o tym fakcie poinformowac... I by tego napewno nie zrobil... Co do wielkosci zdjec i kadrowania to racja.

P.S : A moze taka propozycja :-) :mrgreen:
Nie dajmy zdjec tylko zacznijmy opisywac slownie to co widzimy wtedy bedzie napewno bardzo szybko forum chodzilo :-)

POZDRAWIAM
Tommy
Do sprzedania Raynox DCR2020 PRO - kontakt PW
Awatar użytkownika
grztus
Kontakt:

tommy, z całą stanowczością się z tobą nie zgodzę.

Po pierwsze, jeśli na jednej stronie pojawia się wiele zdjęć, to czasem trzeba naprawdę długo czekać aby spokojnie przeczytać np. ostatni post, gdyż cały czas któreś ze zdjęć się doładowuje i post ten ucieka.

Po drugie jaki jest sens wklejania zdjęć większych niż 640 px i tym samym powodowania, że strona załaduje się po ich pełnym ściągnięciu (czasem bardzo długo, rekordziści wklejali zdjęcia w rozmiarze ponad 2500px), jeśli skrypt i tak wyświetla je w rozdzielczości 400 pikseli - tak czy inaczej trzeba kliknąć, by zobaczyć je w pełnym rozmiarze. Wobec tego czy nie lepiej uszanować czas niektórych, zwłaszcza jadących na zwykłym modemie, wklejając miniatury z linkami albo same linki?
Wspomnisz moje słowa w piękny, słoneczny, majowy weekend ;-)

Dość długo żyliśmy bez regulaminu, jednak już od jakiegoś czasu pojawiały się głosy, że należy go przypomnieć i egzekwować, a KyFrUn tylko przypieczętował sprawę.

Temat zamieszczania zdjęć był wałkowany już nie raz, tym razem pojawiło się oficjalne stanowisko administracji i będziemy się go trzymać.
mgebczyk pisze:a co do kadrowania to nie zawsze samolot w pełnym kardze wygląda ładnie czasami potrzeba jest troche nieba sczególnie gdy jest ładna smuga
Są to przede wszystkim wskazówki, próba zwrócenia uwagi na coś, co wielu z nas pomija całkowicie i wkleja zdjęcia jak leci. Naprawdę wystarczy moment na każde zdjęcie, by wyglądało całkiem inaczej, lepiej. Zwróćcie uwagę na ostatnie - pogrubione zdanie w tamtym poście, a już będzie dobrze ;-)
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
Maciejh76

Pragnę także zauważyć, iż nawet zamieszczane miniaturki mogą być odpowiednio zmniejszone. Chodzi o to, by miniaturka nie odnosiła się do oryginalnego zdjęcia - w oryginalnych nierzadko potężnych rozmiarach, lecz do jego pomniejszenia. Przykład, oryginalna fotka o "wadze" 2,5MB, zmniejszona np w Paint Shopie do 40% i ciut przycięta "waży" tylko 165-180kB. Jeśli chodzi zaś o kadrowanie to niekiedy lepiej zamieścić zdjęcie z większą ilością nieba, mniejszym samolotem, gdyż np wykadrowanie samego samolotu pogorszy jakość fotki :roll: Maciej
Awatar użytkownika
tommy

grztus ja tez pewnie sprawy popieram tak jak Ty... Ale forum straci atrakcyjnosc jak beda same linki i miniaturki... Bo beda ciekawe zdjecia i pozostana nie zauwazone pod przykrywka link'u. Nie ukrywajmy ze kazdy robi inne zdjecia, jedni ladniejsze drudzy gorsze co uzaleznione jest od wielu czynnikow... Sam przeciez wiesz jak jest ;-) Co do szerokosci zdjecia 640 moze byc i niech skrypt zmiejsza do 400.. Bo masz racje 2500 to kapke za duze :-). Wiesz ja mysle ze teraz z modemu to raczej nikt nie korzysta :-) chyba ze modemu neostrady :-)
Grześ sadze ze nasze dyskusje i tak nie maja sensu bo nic nie zmienimy ale dobrze jest wyrazic swoje zdanie czasem :-) Wiekszosc osob ma napewno podobne zdanie ale wola zostac bierni i patrzec z boku na to co sie dzieje.

Mam nadzieje ze wszytko wroci do stanu poprzedniego 8-)

POZDRAWIAM CIEBIE I WSZYSTKICH SPOTTEROW

Tommy
Do sprzedania Raynox DCR2020 PRO - kontakt PW
Awatar użytkownika
Darek Rz

Witam

A ja po raz kolejny pragnę zauważyć ze nie jest to forum FOTOGRAFICZNE . Ten pęd do poprawiania swoich zdjęć jest wspaniały i naturalny ,jednak pamiętajmy że nie to jest najważniejsze . Kilku naszych kolegów pojawiło się stosunkowo niedawno wiec z pewnoscią nie wiedzą jakie jest główne " zadanie" tego forum .
Mamy śledzić ruch pasażerski nad Polską , dokumentować to w postaci relacji "pisanej"i oczywiście zdjęć które mają za zadanie udokumentować ciekawy przelot lub ciekawą maszynę i kropka . W tej chwili jednak to zdjęcia i ich jakosc stały sie priorytetem .
Uważam że w wątku Samoloty pasażerskie nad Polską dyskusje na temat fotografii nie powinny być prowadzone (są przecież osobne wątki do takich dyskusji ) . Do takich przemyśleń upoważnia mnie to iż w ciągu ostatniego pół roku pojawiło się kilka niezwykłych relacji z przelotów ciekawych rodzynków jak na polskie warunki(Gulf Air ,Titan Airways) które zamieszczone w postaci kiepskich zdjeć lub ich braku nie zwróciły uwagi sporej grupy forumowiczów -zostały po prostu zignorowane bo ....zdjecia były kiepskie ,a przecież to była i jest jak sądze główna droga którą powinno "kroczyć" nasze forum bez względu na jakosć foto.
Przypominam jednak że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie . Mam jednak nadzieję że nie jestem osamotniony i moje zdanie popiera ktos jeszcze :mrgreen: .
pozdrawiam
Kronos BP 26x70 , Garrett 30x100 ,Nikon Sportstar 8x25 EX
Lotar

Witam,
na razie tylko się przygladałem tej dyskusji, która wyszła już poza dział "Zasady umieszczania ...". Uważam, że jeżli jest taka potrzeba - trzeba się dostosować. Poza tym chyba ta nerwowa atmosłera to wynik braku słońca i błękitu - co może u nas spowodować depresję i nerwowość.
Panie i Panowie słońce i błękit jeszcze będą - mam nadzieje że niedługo :-D
Pozdrawiam.
Nikon D50 + Rubinar 1000
Awatar użytkownika
Henry

Darek Rz pisze: Mam jednak nadzieję że nie jestem osamotniony i moje zdanie popiera ktos jeszcze :mrgreen: .
pozdrawiam
O tak :-D zgadzam się z tym jak najbardziej.

Ten wyścig o jakość zdjęć troszeczkę za bardzo przyspieszył .Ale cóż rywalizacja jest na każdym kroku .
Pozdrawiam
-------------------------------------------
D80+MTO
ODPOWIEDZ