Barlow GSO 2x 2'' a Synta 8 SW

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
Awatar użytkownika
Matty

Witam!

Na początku chciałbym wspomnieć że posiadam Synte 8 SW i oczywiście T-ring do przymocowania aparatu.

Przymierzam się do kupna barlowa a dokładniej - Barlow GSO 2x 2'' ED.
Czy jest to dobra decyzja, czy lepiej dołożyć troszkę więcej do interesu i kupić coś co będzie bardziej efektywne.

Ale przechodząc do sedna... Czy do zamontowania tego barlowa z lustrzanką będę potrzebował tylko T-ring, który już posiadam czy potrzebne są jakieś złączki bo takie porady również słyszałem.
I czy przy tej soczewce występuje niechciane zjawisko nieostrzenia bo czytałem również, że niektórzy musieli skracać tulejki barlowa żeby obraz był ostry.

Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
karolo95
Obserwuję: ABERO, ETUBO, BOKSU-DIBED

Miałem GSO kilka lat. Czy dobra? Televue kosztuje ok. 1500zł (nie wiem ile teraz), gso 300zł, używane 200zł. Między tymi szkłami ze znanych mi soczewek jest tylko Meade z którym styczność miał na pewno MaciekA380. Podsumowując: GSO 200-300zł, Meade ~500zł, Televue ~1500. Moim zdaniem albo GSO, albo Televue, chyba że te "troszkę" to ponad 1000zł - bierz televue :-D W cenie GSO nic lepszego nie kupisz. Nie jest to łatwe szkło i trzeba je lekko zmodyfikować żeby było użyteczne, bo jest strasznie ciemne i faktycznie przekracza 2x. Tulejek nie trzeba skracać, ale zmniejszasz go wtedy na jakies 1,6-1,8x. Na pewno do fabrycznego zestawu nie da się przykręcić ringa bo będzie wypadał z mocowania okularu. Skracanie tulejek nie ma na celu łapania ostrości, bo do tego opuszcza się lub podnosi lustro i śmiga, a jak już wczesniej wspomniałem do zmniejszenia krotności. Jeśli będziesz miał pytania to poszukam zdjęć jak to u mnie wyglądało i odpowiem na pytania.
Piona ;-)
Pentax K-3 10" Televue Powermate 2x
EOS R Tamron SP 150-600mm G2
INSTAGRAM
Awatar użytkownika
K_M
Donator
Obserwuję: wszystko w promieniu do 50km

również miałem GSO i również je sobie chwalę , teraz gdybym miał do wyboru TV i GSO wziął bym GSO. Ja bym nic nie skracał tylko kupił złączkę od Astrokraka która jest dedykowana do tego GSO, z jednej strony ma gwint T2 który łączy się z redukcją bagnetu na T2, a z drugiej nakręcasz ją na srebrną tuleję zamiast tej dużej czarnej w którą wkłada się okulary

poniżej zdjęcie z GSO
ObrazekQTR163_B788_A7-BCT_10.05.2016 by Kamil, on Flickr
Obrazek]Nikon D7200, GSO 10" TV PowerMate 2" 2X, , A7IV FE 200-600[/i]
Jeżeli nie widać moich zdjęć w poście to są tutaj : https://photos.app.goo.gl/6HbopqSiFsDUVd7y5
Awatar użytkownika
Matty

K_M pisze: 13 lutego 2019, 15:53 również miałem GSO i również je sobie chwalę , teraz gdybym miał do wyboru TV i GSO wziął bym GSO. Ja bym nic nie skracał tylko kupił złączkę od Astrokraka która jest dedykowana do tego GSO, z jednej strony ma gwint T2 który łączy się z redukcją bagnetu na T2, a z drugiej nakręcasz ją na srebrną tuleję zamiast tej dużej czarnej w którą wkłada się okulary

poniżej zdjęcie z GSO
ObrazekQTR163_B788_A7-BCT_10.05.2016 by Kamil, on Flickr
A możesz podesłać linka do tej złączki bo kompletnie nie wiem o którą chodzi.
I jak dokładnie wygląda połączenie tego barlowa z jednej strony z teleskopem a drugiej z aparatem?
Awatar użytkownika
K_M
Donator

tą złączkę robi tylko astrokrak, a na razie ich sklep nie działam jak się naprawią to podeślę ci linka

Obrazek

idąc od aparatu to aparat naturalnie :lol: następnie w aparat wpięta jest złączka w moim przypadku F/T2 (canon bedzie miał EF/T2 pentax k/T2 itp) do tej złączki przykręcona jest właśnie ta złączka o którą się rozchodzi czyli T2/2" gwint filtrowy, do tego jest przykręcona srebrna tuleja okularowa (u mnie z okularu 30mm ale ty wykorzystaj tą z barlowa z przykręconą częścią optyczną tegoż barlowa)
Jeżeli nie widać moich zdjęć w poście to są tutaj : https://photos.app.goo.gl/6HbopqSiFsDUVd7y5
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Obserwuję: niebo :)
Kontakt:

K_M pisze: 13 lutego 2019, 18:22 tą złączkę robi tylko astrokrak, a na razie ich sklep nie działam jak się naprawią to podeślę ci linka
Z tym może być problem, bo Janusz Płeszka zmarł kilkanaście dni temu.

Co do większego powiększenia, to można pomyśleć też o Kenko 1.4x. Ja korzystam od kilku lat i sobie chwalę. Używany można kupić w okolicy 300pln.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Uniden UBC125XLT, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
K_M
Donator

O kurde a to smutna wiadomosć
Awatar użytkownika
karolo95
Obserwuję: ABERO, ETUBO, BOKSU-DIBED

Ja też nic nie skracałem ;-) Powiedziałem tak idąc tokiem pierwszego postu. Nie trzeba zadnej złączki. Ja rozwiązałem to w ten sposób. Założenie t ringa na srebrną część i dokręcenie bocznymi śrubkami. Mowa oczywiście o ringu z wyjmowanym środkiem. Swój musiałem trochę spiłować w środku, ale i tak miałem dwa.
Pentax K-3 10" Televue Powermate 2x
EOS R Tamron SP 150-600mm G2
INSTAGRAM
Awatar użytkownika
misiek153
Moderator

vader pisze: 13 lutego 2019, 18:47
K_M pisze: 13 lutego 2019, 18:22 tą złączkę robi tylko astrokrak, a na razie ich sklep nie działam jak się naprawią to podeślę ci linka
Z tym może być problem, bo Janusz Płeszka zmarł kilkanaście dni temu.
I obawiam się, że Astrokrak umarł razem z nim :cry:
CANON EOS 80D + GSO 10" i SYNTA 8", TAMRON AF 18-270 Di II VC PZD, TAMRON 100-400 F/4.5-6.3 Di VC USD, OLYMPUS 12x50
Awatar użytkownika
Matty

Okej, w takim razie wszystko już wiem.

A co myślicie o tej soczewce:
Barlow Meade S5000 TeleXtender 2x (2")?
Da obraz porównywalny do GSO i czy do niego też jest potrzebna złączka?
Awatar użytkownika
K_M
Donator

karolo95 pisze: 13 lutego 2019, 19:12 Ja też nic nie skracałem ;-) Powiedziałem tak idąc tokiem pierwszego postu. Nie trzeba zadnej złączki. Ja rozwiązałem to w ten sposób. Założenie t ringa na srebrną część i dokręcenie bocznymi śrubkami. Mowa oczywiście o ringu z wyjmowanym środkiem. Swój musiałem trochę spiłować w środku, ale i tak miałem dwa.
aaa. ty pewnie masz to co skywatcher dodaje do synt. ;-)
Awatar użytkownika
Matty

To jak z ta druga soczewką - Meade? :D Będzie lepsza od GSO? I jak ją się montuje? Ktoś się orientuje?
ODPOWIEDZ