Bardzo mi miło ,że mogłem dołączyć do Waszej społeczności

Od zawsze interesuje się oglądaniem samolotów (czy to na przelocie czy na ziemi), ale było to po prostu oglądanie. Ogólnie interesuję się fotografią więc czasami pstryknąłem fotkę na maksymalnym powiększeniu a następnie zbliżałem dodatkowo zdjęcie na aparacie ,dzięki czemu możliwe było swobodne odczytanie linii lotniczej,malowania lub numeru.
Jakiś czas temu stwierdziłem ,że fajnie by było wejść na wyższy stopień wtajemniczenia w ten temat -stąd rejestracja na forum i wiele lektur internetowych. W telefonie mam apkę Flightradar 24, do tego nasłuch na żywo z aplikacji ATP ,która działa super i praktycznie bez większych opóźnień -zgodnie z danymi na FL24. Jestem też częstym gościem na Wrocławskim lotnisku -pod płotem lub pod szybą. Niestety nie mamy żadnej górki spotterskiej

W tym temacie chciałbym Was prosić o szybki kurs i przeprowadzenie przez MUST KNOW tego forum. Czyli co fajnie byłoby wiedzieć, od czego zacząć, co przeczytać? Może na początku powinienem zacząć od zapoznania się z korytarzami powietrznymi, które są gdzieś wysoko nade mną?
Tematów tyle co wody w oceanie na temat wyboru lornetek ,ale również tyle samo opinii. Planuję również (na święta) zakup pierwszej lornetki. Chciałbym żeby była to lornetka w miarę uniwersalna, abym mógł cokolwiek zobaczyć na wysokości przelotowej, na ścieżce podejścia do lądowania we Wro, na pasie startowym lub z balkonu (chętnie poobserwuje też nocne niebo). Na początek chciałbym postawić na mobilność i naukę obserwacji stąd po wielu lekturach mój wybór padł na 10x50 (raczej nikona Aculon). Co myślicie o tym wyborze? Na początek się sprawdzi? W miarę poznania tematu zakupiłbym coś większego typu SkyMaster 15x70 lub większe ze statywem.
Podsumowując... Cześć wszystkim i proszę Was o punktową instrukcję poruszania się po forum, linki do MUST KNOW

Pozdrawiam!