zdecydowałem się założyć ten temat aby dowiedzieć się jaki sprzęt używacie do obserwacji i fotografii lotniczej, i nie tylko. Wiem, że korzystacie z różnych teleskopów, lornetek czy aparatów. Myślę, że fajnie zobaczyć czym się posługujecie w naszym hobby i opiszecie wrażenia, trudności jakie wam sprawiają etc.

Zacznę od siebie. Mam 2 lornetki, które użytkuję do astronomii i samolotów.
1. Nikon 2x53 (ATM)
Lornetka oparta na telekonwerterach Nikon TC E-2. Dodatkowo zamówiony specjalny uchwyt zrobiony na drukarce 3D. Pole widzenia około 26st dające rewelacyjne doznania w nocy, jak i w dzień. Najlepsze, że nie ma możliwości ustawiania ostrości, więc obraz z 10 czy 100m wygląda tak samo. Rewelacyjna sprawa, tym bardziej że ostrość pola widzenia to dobre 90%! Największy minus to wrażliwa na nieosiowe patrzenie. Co nie zmienia faktu, że zakochałem się w tym maleństwie. Wątek na astropolis.pl

2. Olympus EXPS I 12x50
Od dawna przymierzałem się do kupna lepszej jakościowo lornetki. Długo zastanawiałem się nad Nikon Action EX 10x50, nawet myślałem o EX 16x50 (ale obraz był tragiczny). Znalazłem używanego Olympusa, o którym znalazłem ogólnie dobre opinie i parę dni później go zamówiłem.
Plusy: Wrażenia bardzo pozytywne, rewelacyjna transmisja, kolory są takie jak być powinny! Powiększenie, którego szukałem. Bardzo dobrze wykonana, pokrętło ostrości chodzi z wyczuwalnym oporem ale płynnie. Bardzo małe boczne odblaski, a gdy Księżyc był w polu widzenia to nie ma ich wcale. 25 lat gwarancji!
Minusy: dość małe pole widzenia 4.6st, spora AC (aberracja chromatyczna), również wrażliwa na nieosiowe patrzenie. Lewa krawędź z prawego pola widzenia obrazu lornetki jest znacznie gorsza i nieostra. Jeśli wyostrzę lewą krawędź, to środek i prawa strona jest nieostra... Wątek na forumastronomiczne.pl

Porównanie obu lornetek:

W następnym poście opiszę teleskopy. Zapraszam do opisywania swoich "zabawek"