Pozdrawiam

Oczywiście to chmury altocumulus lenticularis. Super foty! Zachęcam innych do wrzucania zdjęć chmur. Maciek, Tatry czy inne widoki też się tutaj nadająSensiss pisze: 13 września 2018, 20:58 Hej, wczorajszy zachód słońca. Dajcie znać czy te chmury nad blokiem mają coś wspólnego z lenticularis![]()
Świetna sprawa, miło pooglądać coś z domowego podwórkaspinka pisze: 15 listopada 2018, 00:00 Pod linkiem do Monsoona V to wstyd już cokolwiek wrzucić![]()
Kilka fotek i timelaps-ów:
* Ponownie, ale w wersji po "deflickeringu". Materiał źródłowy z którego składam timelapse, po złożeniu do filmu daje wyraźne migotanie. Jest to spowodowane tym, że zdjęcia wykonuję seriami na danych ustawieniach ekspozycji i następują nieuniknione skoki w ogólnej jasności zdjęć pomiędzy seriami zdjęć. Jakiś czas szukałem gotowych rozwiązań, które oferują "deflickering", niestety zwykle odbijałem się od paywall-u o grubości 60 - 300€ za "plugin" do Adobe AfterEffects lub LightRoom, pomijając już koszt bazowej aplikacji. Przetestowałem triale tych kilku rozwiązań. LRTimelapse oferuje dużo więcej niż deflickering i robi spore wrażenie. GBDeflicker w wersji standalone robi tylko deflickering i jest w tym skuteczny. Oba rozwiązania w mniejszym lub większym stopniu wymagają poklikania w opcje, a chciałem tego uniknąć. Jest jeszcze filtr normalize w nowszych wersjach ffmpeg, darmowy, cli i w zasadzie bezobsługowy, ale nie nadaje się akurat w tym przypadku, lepiej sprawdza się przy częstszych zmianach w naświetleniu np. co drugą klatkę. Udało mi się spłodzić w pythonie skrypt, który można odpalić bez użycia okienek i w miarę skutecznie i szybko ogarnia temat migotania. Oba powyższe tajmlapsy zostały odmigotane w sposób bezokienkowy. Poniżej wykres pokazujący wejściową jasność zdjęć, wyliczoną średnią i jasność po przejściu skryptu (2018.12.06):