A co myslicie o tym sprzęcie ????

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
damdar

Sprzęt jest widze do uniwersalnego zastosowania można go podłączyć do aparatu ( w tym przypadku SONY/MINOLTA) i pstrykac niezłe foty. Zatem czy ktos testował owo cudo ?
nawiasem mówiąc na tej stronie można kupić MTO i RUBINARY i inne ciekawe rzeczy :mrgreen:

http://www.rugift.com/photocameras/tele ... r-sony.htm
Awatar użytkownika
michalw

Niby uniwersalny, ale problemem jest światło, jakie posiada to szkło. Jasne to to nie jest na pewno. A i swoje waży. Zastanów się nad MTO jeśli to ma być obiektyw.
damdar

Własnie wysłałem zapytanie do sprzedawcy co do światła jakie ma to cacko.
A MTO jest fajne jednak uniwersalizm tego urządzenia mnie cieszy bo można to bez aparatu zabrać i sobie obserwować a i cena nie jest straszna :mrgreen: :-)
Maciejh76

No żeby tylko nie było, że mądry Polak po szkodzie :-P po kie licho wyważać otwarte już drzwi (Rubinar, MTO) :-P
W opisie szczególnie zachęcająco brzmi możliwość obserwacji spektakularnych erupcji wulkanicznych :mrgreen:
Choć z drugiej strony zawsze jest bezpieczniej uczyć się na błędach innych :-P

tu jest co nieco

http://www.manufacturer.com/product/m63 ... cope+.html
damdar

Więc sprzedawca udzielił mi odpowiedzi co do F...
Sytuacja wygląda następująco: In 25x approx. F17, 50x - F34, 75x - F51. Po prostu ciemnia :lol:
damdar

Czyli nic nie wiadomo o tym sprzecię wśród użytkowników forum ? A RUBINAR czy MTO mają stałe światło 10 niezależnie od przybliżenia ?
Awatar użytkownika
Kyfrun

damdar pisze:Czyli nic nie wiadomo o tym sprzecię wśród użytkowników forum ? A RUBINAR czy MTO mają stałe światło 10 niezależnie od przybliżenia ?
Rubinar ma stałą ogniskową 1000mm oraz światło f10 ,występuje także wersja 500mm ze światłem f8 lub f5.6.
Awatar użytkownika
michalw

damdar pisze:Czyli nic nie wiadomo o tym sprzecię wśród użytkowników forum ? A RUBINAR czy MTO mają stałe światło 10 niezależnie od przybliżenia ?
No, najwyraźniej nie, skoro nic nikt konkretnego nie pisze.
To jest sprzęt ze Stanów, na pewno nie popularny w Polsce, bo jest po prostu ciemny! Do obserwacji jest super, zoom to świetna sprawa przy oglądaniu samolotów, ale takie światło do zdjęć odpada.

Tak jak pisałem, lepiej wziąć MTO, a jakie fotki mogą wychodzić, to polecam pooglądać forum, i poszukać zdjęć osób które robią fotki właśnie MTO lub Rubinarem.
G@wron
Obserwuję: L621

A ja radzę nadać bardziej precyzyjny tytuł tematu ;-)
Pozdrawiam, Łukasz.
ODPOWIEDZ