Bresser Mras Explorer 70/700 EQ SKY

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
damdar

Wiem, że można do tego teleskopu dokupić przejściówkę do robienia fotek po podłaczeniu lustrzanki. Czy ktos już to próbował ?
Mam ten teleskop tzn syn ale ja bym go z chęcią wykorzystał do fotek.
Czekam na opinie ;-)
G@wron
Obserwuję: L621

Do obserwacji na pewno się nada ;-)
Pooglądaj, pobaw się, sprawdź czy przelotówki to właśnie TO.
Oglądaj przez okular 20 mm zapewnia największe pole widzenia i największą jasność.
Pozdrawiam, Łukasz.
Awatar użytkownika
michalw

damdar, lustrzanka w połączeniu z tym "teleskopem" to nie porozumienie...
Ten Bresser to sam plastik... Niestety :-/
Pozostaje jedynie tzw. wizual, i jak G@wron, napisał, okular o najdłuższej ogniskowej, będzie dawał najlepsze obrazy. A powiększenie z 20mm okularem będziesz miał ok. 50x.

Powodzenia!
damdar

A taką miąłem nadzieję :-( Mam alfe 300 z obiektywem 18-200 więc dużo sobie nie porobie fotek no chyba że na lotnisku :-(
damdar

Dobra wiem już, że synta 8 tylko która bo widze że tego jest masa http://www.ceneo.pl/categories.aspx?sea ... 3god5Vez-A
I cały głupi jestem od tego wyboru a kasy zbyt wiele nie ma ;-) no i przejściówka do sony alfy300 też jaka aby to śmigało ?
G@wron

A ile masz kasy ?
http://deltaoptical.pl/teleskopy/telesk ... ,d781.html

Używane wersje bez Pyrexa można wyłapać, za 700-800 złotych + przejściówka M42 50 zł.
Pozdrawiam, Łukasz.
damdar

OK powiem tak ustawcie wg kolejności urządzenia od najlepszego do najgorszego z cenami i wtedy zapadnie decyzja co to konkretu. Zawsze można coś na raty zabrać ;-) Zależy mi aby sprzęt posłużył do nieba i samolotów ale też nie chce aby foty były takie sobie ale takie żebym byl zadowolony. Oczywiście zawsze jest odczucie subiektywne jednak myśle, że wiecie oczym mówie ;-)
Czy aby napewno potrzebna jest przejściwóka M42 bo to sony alfa jest ?
Aha a co to ten PYREX ?
Sorki, że tak pytam ale zielony jestem na maksa, chociaż samoloty obserwuje od zawsze.
Lece teraz do Rzymu Fiumicino więc mam nadzieję na foty z płyty lotniska ;-) :-D
G@wron

Przejściówka z jednej strony jest M42 (słoik :-D ) z drugiej ma bagnet do Sony/Minolta ;-)
Pyrex to rodzaj lustra które się szybciej chłodzi.
Pozdrawiam, Łukasz.
ODPOWIEDZ