Witam!
Mam do wyboru te Yukony co w temacie. Co lepiej wybrać do oglądania samolotów na wys. przelotowych?
UL980 oddalony jest ode mnie w lini prostej o ok. 12km (licząc że samolot leci na 12km).
Co będzie lepszym wyborem?
[edit] Chciałbym głównie usłyszeć co sądzi G@wron, bo on ma/miał Yukona 20-50X50 i robił zdjęcia SE D750. Mógłbyś G@wron wrzucić tu jakies zdjecie D750 + Yukon 20-50X50?
Yukon 20-50X50 VS. Yukon Futurus 16X50
No, te zdjęcia wyrazaja węcej niż tysiac słów. To w takim razie mam serię pytań technicznych:
1. Daleko od Ciebie ten korytarz jest?
2. Jakiego przybliżenia używałeś?
3. Używałeś jakiejś przejściówki (nawet samemu zrobionej z rolki od papieru toalet...)?
4. Robiłeś ze statywu? Jeśli tak, to takiego zwykłego fotograficznego?
1. Daleko od Ciebie ten korytarz jest?
2. Jakiego przybliżenia używałeś?
3. Używałeś jakiejś przejściówki (nawet samemu zrobionej z rolki od papieru toalet...)?
4. Robiłeś ze statywu? Jeśli tak, to takiego zwykłego fotograficznego?
Cześćtomekk55 pisze:... Co lepiej wybrać do oglądania samolotów na wys. przelotowych? ...
Jeżeli chodzi o oglądanie to wybrałbym jednak lornetkę ,bo luneta to mono okular i niestety obserwacja jest bardzo niewygodna.
Natomiast do robienia zdjęć z jakimś kompaktem polecam Yukona 20-50x50.
Pozdrawiam
-------------------------------------------
D80+MTO
D80+MTO
Może być ten.Tylko dobrze przed zakupem podejść do sklepu i przymierzyć do lunety oraz zrobić serię próbnych fotek.Ale z tym modelem nie powinno być żadnych problemów
Pozdrawiam
D80+MTO
D80+MTO
yoo!
Tak się składa, że miałem lunetę Yukona 20-50x50.
Starałem się zestawem luneta+cyfraczek 3x robić zdjęcia - efekty podobne jak zostały pokazane w tym poście. Po pewnym czasie taka jakość nie wystarcza :(
Jeśli chodzi o obserwację to rzeczywiście ta lunetka ma odpowiednią moc... przy 20-26x można obserwować z ręki...ale dla 50x tylko statyw i to nie byle jaki :( lepszym rozwiązaniem okazała się "kolba" jaką dorobiłem z drewna :)

Patent okazał się trafionym pomysłem -> układ optyczny bardzo dobrze usztywniony...utrzymanie samolotu w kadrze banalnie proste [statyw jest 100x gorszy].
Minusy -> 20-50x50 to tylko luneta :(
Po zakupie Yukona 16x50 [lornetka] jestem zdecydowanym fanem
lornetek i podwójnego obrazu :D
Robiłem testy cyfraczek+lornetka Yukon 16x50 -> jakość zdjęć porównywalna...łatwiej o dobre zdjęcia ponieważ jedną ręką można centralną śrubą pomóc aparatowi złapać ostrość...w lunecie jest to mocno utrudnione, ponieważ łapiesz ostrość kręcąc okularem :(
Podsumowanie:
Jako były właściciel lunetki 20-50x50 i obecny lornetki 16x50 z pełną stanowczością stwierdzam, że do obserwacji lornetka jest lepsza...16x to odpowiednia moc...oddalone o 12km samoloty będziesz mógł rozpoznać w pół sekundy :)
Sprzęcik jest lekki, poręczny i mobilny...najważniejsze -> obraz stereo daje moim zdaniem 100x większy komfort obserwacji !!!
Jeśli chodzi o robienie zdjęć -> jakość zdjęć zrobionych via lorneta porównywalna z tymi z lunety [pamiętam, że tylko Henry wyciskał z tego sprzętu fajne fotki :) ]
Na koniec...looknij na fotki Gryniego...pracuje na zestawie ZRT 460 + Canon 4x ... fotki bardzo fajne, ponieważ luneta ma więcej światła i co moim zdaniem najważniejsze...śruba ostrości przed tubusem co umożliwia ostrzenie obrazu po zblokowaniu AF...
Pozdrawiam
savvy
Tak się składa, że miałem lunetę Yukona 20-50x50.
Starałem się zestawem luneta+cyfraczek 3x robić zdjęcia - efekty podobne jak zostały pokazane w tym poście. Po pewnym czasie taka jakość nie wystarcza :(
Jeśli chodzi o obserwację to rzeczywiście ta lunetka ma odpowiednią moc... przy 20-26x można obserwować z ręki...ale dla 50x tylko statyw i to nie byle jaki :( lepszym rozwiązaniem okazała się "kolba" jaką dorobiłem z drewna :)

Patent okazał się trafionym pomysłem -> układ optyczny bardzo dobrze usztywniony...utrzymanie samolotu w kadrze banalnie proste [statyw jest 100x gorszy].
Minusy -> 20-50x50 to tylko luneta :(
Po zakupie Yukona 16x50 [lornetka] jestem zdecydowanym fanem
lornetek i podwójnego obrazu :D
Robiłem testy cyfraczek+lornetka Yukon 16x50 -> jakość zdjęć porównywalna...łatwiej o dobre zdjęcia ponieważ jedną ręką można centralną śrubą pomóc aparatowi złapać ostrość...w lunecie jest to mocno utrudnione, ponieważ łapiesz ostrość kręcąc okularem :(
Podsumowanie:
Jako były właściciel lunetki 20-50x50 i obecny lornetki 16x50 z pełną stanowczością stwierdzam, że do obserwacji lornetka jest lepsza...16x to odpowiednia moc...oddalone o 12km samoloty będziesz mógł rozpoznać w pół sekundy :)
Sprzęcik jest lekki, poręczny i mobilny...najważniejsze -> obraz stereo daje moim zdaniem 100x większy komfort obserwacji !!!
Jeśli chodzi o robienie zdjęć -> jakość zdjęć zrobionych via lorneta porównywalna z tymi z lunety [pamiętam, że tylko Henry wyciskał z tego sprzętu fajne fotki :) ]
Na koniec...looknij na fotki Gryniego...pracuje na zestawie ZRT 460 + Canon 4x ... fotki bardzo fajne, ponieważ luneta ma więcej światła i co moim zdaniem najważniejsze...śruba ostrości przed tubusem co umożliwia ostrzenie obrazu po zblokowaniu AF...
Pozdrawiam
savvy
Czyli jeśli jestem zwolennikiem podwójnego obrazu, i lubię sobie porobić fotki RNAV, to wybór Yukona Futurusa 20X50 nie będzie gorszy od Yukona 20-50X50?savvy pisze:jakość zdjęć zrobionych via lorneta porównywalna z tymi z lunety
Słysząc opinie micka i savvy'ego doszedłem do wniosku że lepiej dopłacic i kupic Futurusa.
Dzięki za pomoc!

Witam zamierzam kupić Yukona 20X50 a Ul 621 biegnie nad moim domem
czy ta lorneta wystarczy
Pozdro

Pozdro
Obserwuje UN191 UL621 UP851 UN871 UN744 UT711UL980 i wszystko co leci z/do Okęcie
MAK102+VelbonDF50+Olympus E410 na lotnisku Nikon P90
Hmm sprawdzałem Yukona 20-50 i Yukona futurus i jakosć nie zachwyca
Kupiłem za to celestrona skymaster 15-70. Oglądałem już b737 Tukish i Norwegian.no i świetnie widać szczegóły samolotu
Obraz sie chwieje bo nie kupiłem jeszcze statywu
ale zamierzam niedługo to zrobić
jak znajde czas to wrzuce jakieś foto

Kupiłem za to celestrona skymaster 15-70. Oglądałem już b737 Tukish i Norwegian.no i świetnie widać szczegóły samolotu

Obraz sie chwieje bo nie kupiłem jeszcze statywu

jak znajde czas to wrzuce jakieś foto
Obserwuje UN191 UL621 UP851 UN871 UN744 UT711UL980 i wszystko co leci z/do Okęcie