zestaw startowy dla amatora

Tutaj dyskutujemy o sprzęcie potrzebnym do obserwacji RNAV i o sprzęcie do fotografowania...
saintmax

Witam,
Pierwszy raz na forum. Kiedyś byłem tylko obserwatorem tego co nad nami lata, a teraz chciałbym uwiecznić to co obserwuję.
Chciałbym prosić o pomoc w doborze sprzętu w korzystnej relacji cenowej do rnav oraz zwykłej fotografi (z przewagą plenerów nad zdjęciami "domowymi").
Wiem że raczej trudno połączyć te dwie dziedziny.
Do tej pory pstrykam jedynie sony dsc-h50 ->za wiele nie widać jeżeli chodzi o samoloty. Jak jest w okolicach zenitu to łatwiej rozpoznawalne linie można rozpoznać. Maszyny już mniej lub wcale.
Poczytałem to co powstało w tym dziale i mierząc siły na zamiary stwierdzam że do wydania mam jakies 2000,00pln.
Chciałbym mieć sprzęt rozwojowy (kiedyś go dozbroję a teraz chciałbym mieć coś od czegoś mógłbym zacząć).
Czy canon 350D+sigma 70-300 APO DG to dobry pomysł na początek ?? Czy taka kombinacja pozwala na zrobienie zdjęcia rnav i również w domu/plenerze ?? Aktualnie nie mam kasy na dwa oiektywy/aparaty. Stąd pytanie.
P.S.
Wszyscy przestrzegają mnie w kwestii jasności - stąd też i pod tym kątem pytam. Zdjęcia robiłbym tylko w dzień. Oczywiście słoneczny.
//eos 350d+sigma 70-300APO//
Awatar użytkownika
KF

Drogi kolego – sam sobie odpowiadasz tym co piszesz .

Sony - zostaw sobie na zdjęcia w domu (31-465 mm dla małego obrazka) to w sam raz na takie zabawy tym bardziej ,że chyba twój sprzęt wykrywa uśmiech ;)

350D + MTO – możesz sobie zacząć już fotografować latawce.

Jeśli kupisz 350D to na pewno go wykorzystasz kiedyś do focenia samolotów- ale zaprzęganie do tej roboty obiektywu 300mm to pomyłka . Oczywiście jeśli zależy ci na regach. Z 300mm wychodzą bardzo klimatyczne zdjęcia smug, mijanek i zachodów słońca.
Zapomnij o konwerterze – bo to tylko będzie 600mm – przy przysłonie prawie jak w MTO.

Jako że nikt nie siedzi w twojej głowie – nie wiemy jakich zdjęć się spodziewasz.
Musisz przeglądać forum i porównywać swoje oczekiwania z opisami sprzętu w podpisach.

Pozdrawiam

KF
Taka maÂła lupka 12"
saintmax

Co do potrzeb - nie chcę oglądać kokpitu pilotów.. wystarczy w miarę możliwości rozpoznawanie po malowaniu liń lotniczych. O czytaniu szczególów na tą chwile nie ma mowy (brak $) - to będzie za jakiś czas.
Chciałbym aby sprzęt był "spasowany". Nie mam tak szerokiej wiedzy jak niektótrzy z board'u na temat konwerterów, pierścieni mocujących etc.
Chciałbym coś od czego można zacząć naukę.
Maciejh76

Saintmax wierz mi, że apetyt RNAV spottera rośnie w miarę jedzenia :-D trudno się nie zgodzić, że 300mm to zdecydowanie mało jak na przelotówki - a tylko to lubią Tygrysy 8-) prędzej czy później sam się przekonasz, jak wiele radochy do Ci odczytanie rega z przelatującej maszyny :mrgreen: wybór Eos 350d jak najbardziej słuszny :-D dobra, niezawodna maszyna, szkiełko to MTO, Rubinar lub...hmmm przepraszam niektórych :-P że znowu napiszę o MAKach - 102 lub 127 :-P

Maciej
devart

Jeżeli nie koniecznie zależy Ci na nowym sprzęcie to za 2000zł można spokojnie nabyć używaną Synte 8" + EOS'a 350D, wystarczy się rozejrzeć. Proponuję fora astronomiczne ;-)
Canon EOS 350D + Canon 70-300 IS USM
Synta 8" 1200mm
Awatar użytkownika
kiepstein

saintmax też obecnie pstrykam dsc-h5 (bo mam problemik z syntą i 350d :-( )i nie jest tak tragicznie jak piszesz. Bo jakoś idzie i model i linie rozpoznać. oprócz zrobienia i wrzucenia zdjęcia na kompa trzeba je jeszcze czasem obrobić,
synta8+350D,w rezerwie DSC-H5
Awatar użytkownika
KF

Macieju – MAKi to jedyna alternatywa dla prawie ginącego gatunku na naszym rynku jakim jest MTO. Bawiłem się ostatnio wszystkimi MAKami i przy pewnym „myku” w ustawieniu ręki – można dojść do wprawy i jedną ręką regulować ostrość i naciskać spust migawki.
Ale niestety – wyłącznie na statywie ;(
Z MTO mogę robić zdjęcia z podparcia lub nawet całkiem – „bez trzymanki” .

Ja zaczynam sprzedawać jednak coraz częściej nie MAKA a bardzo podobnego
Celestrona C5 Spotter XLT ( w cenie jest super odwracacz obrazu czyli robi z niego super lunetę i obiektyw w jednym).

Pozdrawiam
KF
Taka maÂła lupka 12"
saintmax

by sie sprawdziło : canon 350D+Sigma 120-400mm APO ( http://www.sigma-sklep.pl/sigma-120-400mm-apo ) ??
Zastanawiam się nad przymiarką do tego sprzętu.
Maciejh76

KF wszystko co dobre i porządne niestety robi się unikatowe - niczym białe kruki ;-)
zaintrygował mnie wspomniany Celestron, z tego co podpatruję np na stronach Delty toczka w toczkę Mak ;-) nie widzę jednak danych o ogniskowej :?: nie wspominając już o legendarnej światłosile :roll: do Celestrona zapewne też jest wskazany statyw :?:

Saintmax uuuuu :!: jeżeli już mówimy o tej półce cenowej to lepiej kupić zwykły teleobiektyw i wspomniane przez nas: MTO, Rubinar, Mak, Celestron, "małą" Syntę :-D

Maciej
saintmax

tyle że boję się troche początku = konkretnie problemów z mocowaniem korpusu do obiektywów.
Do tego chciałbym żeby zestaw był dość mobilny. Żebym bez problemu mógł go zmieścić w małym plecaku i zmontować w przeciągu kilku chwil.
saintmax

Maciejh76 , czy mógłbyc troche rozwinąc wątek - "zwykły teleobiektyw" +MTO ?
Chciałbym poznać więcej szczegółów co do zestawu jakie ewentualnie musiałbym złożyć.
Maciejh76

Jak napisałeś na początku masz do wydania jakieś 2000zł, potem wskoczyłeś na półkę cenową z Sigmą za 2700 8-) za taką kwotę masz:
- nówkę Eosa 350d - powinien być do dostania już za 1200zł,
- MTO chyba można dostać za 1000zł :?:
- resztę przeznaczasz na Sigmę70-300mm, wersja zwykła to około 450zł, wersja APO około 800zł - trzeba porównywać ceny :!:
Sugeruję powyższą kolejność, przelotówki RNAV są ważniejsze niż imprezy u cioci na imieninach lub krajobrazy :-P

Maciej
ODPOWIEDZ